Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Phase 3 - Εξακρίβωση Στοιχείων


Οι Phase 3 δεν είναι ένα απλό group που θέλει και καταφέρνει να παραμένει πιστό στον κλασσικό ήχο του hip hop που επικράτησε στο background των gangsta ηγεμονιών του 90. Ξέρετε όταν κάποιοι στις αρχές του 90 πατούσαν πάνω στο έμφυτο ταλέντο του Tupac (λέγε με Suge Knight) και του Biggie (λέγε με Diddy) για να χτίσουν ένα οικοδόμημα που σήμερα έχει να επιδείξει μεγάλες εταιρείες ρούχων, κινηματογραφικές υπερπαραγωγές και σκάνδαλα που συντηρούν τη φήμη(?) τους κάποιοι άλλοι καθόριζαν την εξέλιξη του old-school σε βάσεις που διέφεραν από τους παραπάνω κυρίους. Αυτό ακριβώς πρεσβεύουν οι Phase 3. To hip hop που καθόρισαν οι BDP, Krs One, EPMD, Gangstarr, Black Moon (κ.α.) και οι μεταγενέστεροι Mood, Dilated Peoples, Jurassic 5 (κ.α.). Αυτό το είδος που έχει και τους παραγωγούς του να περνάνε τα beats τους απ’ τον μοναδικό κομπρέσσορα του MPC της ΑΚΑΙ (Eversor), και τους ΜCs που τιμούν στιχουργικά τους θρύλους που πέρασαν (JK1, Eversor), και τους DJs που σκεπάζουν τα patterns ακόμη και ολόκληρων instrumentals με scratches (Cut Brawl-με υποβοήθηση του Sceptic Druid) αλλά ταυτόχρονα ολόκληρα crews που βάφουν, σχεδιάζουν και βοηθούν στην αποτύπωση της κουλτούρας αυτής (Jef, Mindevil, Loyal-T). Και μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί πατούν πιο πολλές φορές την πίσσα της γειτονιάς τους παρά τα μωσαϊκά των dancefloors.

Ο Δίσκος
Ο δίσκος αποτελεί την απόληξη της δράσης του crew τα τελευταία 3 χρόνια. Από το βράδυ της εμφάνισης των Γερμανών DJs Noisy Stylus που οι ίδιοι οι Phase 3 οργάνωσαν μέχρι την συμμετοχή στο soundtrack του graffiti video game “Getting Up” παρέα με την αφρόκρεμα του αμερικανικού hip hop και από το solo ντεμπούτο του Eversor πριν 1,5 χρόνο μέχρι το σήμερα. Αλλά ας μπει στο επίκεντρο η μουσική καλύτερα.
Έχουμε στη διάθεση μας σαν Έλληνες hip-hoppers τον πιο/μόνο κλασσικό από πλευράς δομής hip hop δίσκο που βγήκε ποτέ σε τούτη τη χώρα! Εκτός αν θυμάστε και άλλον που να περιέχει τα εξής κομμάτια: ένα instrumental intro με τη σφραγίδα του dj, ένα με beat-boxing αποτελείωμα, τρία με backing vocals του δρόμου από την παρέα του group και ένα track προσωπική υπόθεση του dj… Παραγωγικά το lp είναι κάτι μεταξύ χαμένου δίσκου του Premier και των χαμένων ηχητικών ευκαιριών που είχε η Rawkus να αναδειχθεί σε boom-bap σύμβολο. Αν δεν καταλάβατε τότε με απλά λόγια πρόκειται για dope hip hop με σφραγίδα του τα βαριά beats, τις λούπες που δεν θες να τελειώσουν γιατί ο Eversor τις έκοβε με νυστέρι χρόνια τώρα και πλέον δεν ξέρεις αν διαρκούν μερικά δεύτερα ή όσο όλος ο δίσκος και τους στίχους που, παρ’ ότι περιέχουν τα λίγα αρνητικά στοιχεία του δίσκου, αποτελούν ταυτόχρονα μια ωδή στη μουσική που ακούμε και εμπεριέχουν τόση αγάπη για τα 4 στοιχεία όση κανένας δίσκος ντεμπούτο που κυκλοφόρησε φέτος, πέρσι, πρόπερσι κ.ο.κ. Εδώ τα battle tracks δεν υπάρχουν για να τη λένε σε «ψευτόμαγκες», «ganstas» και «ψεύτικους MCs» αλλά για να υπερασπίσουν την κληρονομιά του hiphop. Από συμμετοχές ουσιαστικά έχουμε 4. Τον Οδυσσέα των Razastarr να ρίχνει μελαγχολικά τους τόνους στο «Στους ίδιους δρόμους» (δηλ. αυτούς του Βύρωνα), τον Λάγνη (των ΝΤΠ) στο πιο ασυνήθιστο cameo από δίσκο που έχει κάνει μέχρι τώρα να βάλει κατά αυτών που «από homo sapiens γίνανε homo σάπιοι» και τον beatboxer Bitman που αφού βομβάρδισε καμιά δεκαριά lives ανά την Ελλάδα φέτος με τα beats του «κατεβάζει τον γενικό» στο «Με μια φωνή» για να αποδείξει γιατί πριν 1,5 χρόνο τον είδαμε στη σκηνή λίγο πριν τους De La Soul. Η συμμετοχή-βόμβα όμως είναι αυτή των Γερμανών πρωταθλητών DMC Noisy Stylus που αποτελεί και το πρώτο κομμάτι που ηχογραφήθηκε για αυτό το δίσκο πριν 3 χρόνια και μας περιμένει για αποτελείωμα στα τελευταία 4 λεπτά του.

Τελικά
Αντί επιλόγου προτείνω καλύτερα να ακούσετε μια φορά το mixtrack του δίσκου και μετά ολόκληρο το δίσκο… Όχι ότι βαριέμαι να γράψω κι άλλα αλλά εγώ ξεκίνησα να γράψω ένα review του δίσκου, όχι να σας πείσω γιατί να ακούτε hip hop… για αυτό υπάρχουν ευτυχώς οι Phase 3.

Tracklist & Εξώφυλλο
01 Intro
02 Πιστοποιητικό γνησιότητας
03 Εξακρίβωση στοιχείων
04 Ιερά εξέτασις
05 Ο Τελευταίος επιζών
06 Σα να γυρνάς τον δίσκο πίσω
07 Στους ίδιους δρόμους (συμμετέχει ο Οδυσσέας -Razastarr) 08 Αυγή που δεν ξημέρωσε
09 Cutastrophe
10 Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (συμμετέχει ο Λάγνης - ΝΤΠ)
11 Βάσει σχεδίου
12 Με μια φωνή (συμμετέχει ο Bitman)
13 Σινικό τείχος
14 Με όπλο ένα μικρόφωνο (bonus track)(συμμετέχουν οι Noisy Stylus)

πηγη:hiphop.gr Παρουσίαση – Επιμέλεια: Βασίλης Μυρσινιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου